Apr 16, 2006

Posted by in Tech Tips | 2 Comments

Sagem F@st 800 USB error – adildr.sys

At home I use a Sagem f@st 800 USB modem, mainly because it was cheap, recently I’ve had to re-install it and have noticed that it starts generating errors that cause Windows server to come up with the “At least one service or driver failed during system startup.” message. The modem still works fine but its just untidy to have those kind of messages at every reboot. After checking in the event viewer there was the message:

The General Purpose USB Driver (adildr.sys) service failed to start due to the following error:
The service cannot be started, either because it is disabled or because it has no enabled devices associated with it.

After searching arround in the registry for a bit I found the following key that references the adildr.sys driver:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\ADILOADER

there is a dword value under this key called “Startup” that has a value of 2 by default. It seems if you change this to anything else (3 in my case) then it isn’t initialised at startup so you don’t get the error any more.

Everything seems to run fine as far as the modem is concerned as well. I still get full internet connectivity and monitoring of the modem status. I guess this is a hangover in the installer from windows 9X compatability?!

  1. Worked for me,…… was unable to find other solutions and this one took ages to find.

    Thanks

  2. Magnificent beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how can i subscribe for a blog
    site? The account helped me a applicable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided vivid clear idea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *